SKÖTSELRÅD

Maskindisk

Alla våra serviser (med undantag för Beatles och de med guld- och/eller silverdekor) går att diska i diskmaskin. För att behålla porslinet glansigt så länge som möjligt bör du se till att tillsätta spolglansmedel. Det hjälper också till att undvika repor på tallrikarna.

Repor

Repor kan bl a orsakas av vissa metaller i vissa bestick, t ex. grillknivar. Vanligast är dock svarta streck som är metall från framförallt bestick och inte repor i själva glasyren. Citronsyra med lite hett vatten brukar hjälpa till att få bort dessa.

Kontrollera gärna att fotringen under tallriken inte har någon vass bit som sticker upp. Denna kan repa en annan tallrik. Slipa ner den med ett fint sandpapper. Tänk också på att ställa tallrikarna på varandra i köksskåpet, skjut inte in dem på varandra.

Beläggningar

Te och kaffe kan ge beläggningar. Blanda bikarbonat, bakpulver eller maskindiskmedel med hetvatten och det låt det stå ett par timmar, diska därefter och skölj noggrant. Då brukar beläggningen gå att få bort.

Syror

Efter en måltid är det bra om du sköljer av porslinet så fort som möjligt. Viss mat innehåller starka syror som kan missfärga glasyren. Stålull, skurmedel eller liknande bör inte användas då dessa lätt mattar ner glasyren.

Ugn

Stengodset går att ha i alla typer av ugnar. Benporslin är däremot inte ugnseldfast .

Allt vårt porslin gå utmärkt att ha i mikrovågsugn. Det du bör tänka på att det ska vara rumstempererat, dvs. en tallrik eller skål som förvarats i kylen bör inte sättas direkt i en mikro.

 

 

 

Sidan uppdaterad 2018-01-17