Porsgrund: 1001 Skatt – Nytt liv för gamla industriformar

Porsgrund är en aktiv porslinsstad i Norge. De arrangerade förra året det projekt som resulterade i utställningen After Glow som nu står på Porslinsmuseet i Gustavsberg. Nu har de återigen engagerat sig och dragit igång ett projekt med fokus på den skatt av gamla formar som finns i Porsgrundsfabrikens lager.

Porsgrund är som Gustavsberg en ort runt en gammal porslinsproduktion.  Porslinsfabriken är en klassisk tegelbyggnad vid vattnet som innehåller en liten, men fortfarande aktiv produktion och Studion 1400 grader samt ett väldigt fint porslinsmuseum.

Gustavsbergs porslinsfabrik och Nationalmuseum var inbjudna för att beskriva hur vi samarbetar och hur Nationalmuseum/Gustavsbergsporslinsmuseum hanterar den gigantiska formskatt man fick från KF bestående av över 3000 gipsformar och även maskiner och verktyg.

Om Nationalmuseum stod för insikter i hur man hanterar och aktiverar historiska skatter, så bidrog Gustavsbergs-porslinsfabrik med hur vi tar denna historia in i framtiden och hur vi tacklar alla de utmaningar och möjligheter som en hantverksfokuserad produktion innebär.

Hur vi kombinerar traditionella metoder och tekniker samtidigt som vi vill utmana och vitalisera porslinsmarknaden med de produkter och serier vi tar fram och att det är viktigt att vi har roligt och växer med uppgiften.

Det blev två fantastiska dagar som gav alla ny energi och gjorde oss samtliga övertygande om kraften i samarbeten runt industrihantverket och möjligheterna det skapar. Vi kommer garanterat göra mer tillsammans med Porsgrund.

Arrangörer av Projekt 1001 Skatt är:

PORSELENSMUSEET // PORSGRUNDS PORSELÆNSFABRIK //PORSGRUNN KOMMUNE // KUNSTHALL GRENLAND

Porsgrund är en mycket trevlig ort och om ni är i Oslotrakterna så rekommenderas ett besök. Åker ni bil är färjevägen mellan Moss och Horten trevligast. Där färdas man med något så coolt som ett helt elektriskt färjesystem som tar dig helt ljudlöst över det stilla fjordvattnet mellan Moss och Horten på ca. en halvtimme.

I Porsgrund bör man se Porsgrunds porslins-muséum och även besöka porslinsfabrikens butik där man även kan få se de otroligt skickliga stråmålerskorna som gör deras klassiska blåmönstrade gods. Titta gärna in på  Kunsthall Grenland som ofta har något spännande på gång.